Paul Simon och shangaan electro, en kortkurs

april 30, 2012  |  Blogg, Texter, Video

En microgenre som lanserats globalt de senaste åren är shangaan electro. Oerhört snabb dansmusik från staden Limpopo i Sydafrika och producerad av ett fåtal personer. Shangaan finns också i äldre varianter, som traditionell musik och som pop. Den som först gjorde populärmusik av shangaansfolkets traditionella musik var General M.D. Shirinda tillsammans med sånggruppen The Gaza Sisters, här ovan på en singel från 1980. Om ni tycker att det börjar bli obskyrt nu ska ni veta att ni faktiskt alla har hört både pop-shangaan och Shirinda & The Gaza Sisters. De medverkar nämligen på I know what I know på Paul Simons Graceland (nedan). Låten är skriven av Simon tillsammans med Shirinda.

Nedan följer är en kortdokumentär om shangaanmusikens utveckling till electro och till sist ett klipp med den moderna dansvarianten, producerad av Nozinja.


Nwa Gezani My Love / SHANGAAN ELECTRO from s o u n d t r a v e l s on Vimeo.

Lars Lovén
Shangaan electro (Så kallar Nozinja sin dj- och danskombo) kommer till Göteborg och Clandestino 8 augusti. Samt till Stockholm och Södra teatern 10 augusti.

Paul Simon kommer till Stockholm 22 juli, men redan på torsdag kan man se filmen Under African Skies, som handlar om inspelningen av just Graceland, på Doc Lounge Stockholm.

 Comments are closed.