Folkjazz med rytmisk spänning

april 27, 2012  |  Konsertrecensioner, Texter

Publicerad i Svenska Dagbladet 27 april 2012

Velodrone
Södra teatern

Salem Al Fakir och Mats Karlsson munhuggs på Södra teaterns scen. Det är avslappnat och småmysigt, som folkjazz i den nymelodiösa skolan kan vara. Trevligt. Så här lät ensemblen i sin tidigare skepnad, H3FK, och så låter de stundtals nu, när de efter lite förändringar i sättningen blivit Velodrône.

Men bara ibland, för fokus har förskjutits. Man skulle kunna säga att det tappats, eller åtminstone blivit svårare att hitta, när musiken blivit spretigare och mer svårdefinierad. Det är på alla sätt en positiv förändring. Velodrône är både mer intressanta och roligare att lyssna på.

Utgångspunkten är annars fortfarande jazz med klara drag både av nordisk folkmusik och av Orienten, inkarnerad i Mats Karlssons oud, slagverken och vissa melodier. Men bandet sträcker sig lite längre åt varje håll. Till fler länder kring Medelhavet, till friare jazz, och blandar samtidigt in något nytt som med en väldigt liberal användning av ordet skulle kunna beskrivas som rock. Utan att egentligen låta likadant påminner det en del om hur ethiojazzens fader Mulatu Astatkes musik fick en annan grundkaraktär live efter att ha pimpats av det engelska jazzbandet Heliocentrics för något år sedan.

Saker som rent konkret bidrar till den sammansatta ljudbilden är Salem Al Fakirs fiol och Fredrik Ljungkvists ilskna klarinett. Och allra bäst blir det när allt det här samverkar, i låtar som Allez Ali allez!, när slagverk och trummor och något som kan vara turkiska melodier triggar varandra och får samsas med friare jazzsolon.

Då tar man tillvara att man är en stor, uppenbart spelglad och mycket kompetent orkester. Och även om det inte är nyskapande i ordets striktaste bemärkelse är det åtminstone starkt personligt.

Även den mer typiska folkjazzen, som blir lite mindre typisk genom vissa rytmiska lån, är naturligtvis fint spelad, men mera förutsägbar.

Det kan man däremot inte säga om den avslutande covern av Jimi Hendrix Manic depression, i en fiolversion.

Lars LovénComments are closed.